Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Paikallisuus paikallaan myös valvonnassa

Vanhushoivan vaikeuksien keskellä sote-uudistukseen tarkentuneet väittävät, että tuleva malli parantaisi tilannetta. Maakunnat muka pystyisivät valvomaan paremmin. Ensinnäkin: sote-uudistuksessa on tarkoitus vähentää viranomaisvalvontaa ja lisätä ”toimijoiden” omavalvontaa. Sehän nähtiin miten kävi esimerkiksi Esperissä – Esperissä ei osattu lukea ”hiljaisia viestejä”. Toiseksi: sote-uudistuksessa valvonta etääntyy paikallistasolta – paikallistasolla tiedetään todellisuus.

 

Mielestäni tämän on kiteyttänyt tosi hyvin Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen. Sanomalehti Karjalaisen uutisen (netti 29.1.2019) mukaaan hän ”kummastelee, että valvonta Sipilän mielestä paranisi sote- ja maakuntauudistuksessa. Kun yritysten ja yksiköiden määrä lisääntyy, se väistämättä lisää valvottavaa. Näin ollen valvonta ei yhtään helpotu, Myllärinen toteaa.

Valvontaa vaikeuttaa hänen mukaansa myös se, että valvova viranomainen siirtyy todennäköisesti maakunnan keskuskaupunkiin.

Silloin häviää se paikallistuntemus, jota kunnissa on. Ylipäätään valvonnan järjestäminen tulee vaatimaan hyvin paljon lisää resursseja, Myllärinen sanoo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Omavalvonnasta eilen https://hoitajat.net/ajankohtaista/yksityisten-hoi...

" Aluksi on kerrottava, että yksityisissä tehostettua palveluasumista tuottavissa yrityksissä jokainen työntekijä joutuu allekirjoittamaan sopimuksen vaitiolosta. Mitään, mikä voisi vahingoittaa yrityksen liiketoimintaa, ei saa kertoa. Ei edes kotona puolisolleen, ei edes asukkaiden omaisille, saati sitten julkisesti.

Työntekijöitä ympäröi siis jonkinlainen pelon ilmapiiri. Jokainen työntekijä tietää, miten isoja nämä yritykset ovat ja millaisia summia niillä on käyttää mahdollisiin oikeusjuttuihin."

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Juuri kun on todettu ettei tilaajavalvonta toimi kuntien toimesta niin blogisti sanoo muuta.
Joten isommilla hartioilla uudessa sote ja maakuntamallilla se tulee toimimaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen samaa mieltä. Maakunnissa voisi olla sitä valvonnan tukemista, jota kunnat eivät osaa ja valtio on liian etäällä.

Toimituksen poiminnat