Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Ketkä ovat Kelalle kalliita

Helsingin Sanomat (digilehti 7.1.2018) antaa täysin virheellisen kuvan siitä mitkä kunnat ovat Kelalle todella kalleimpia. Lehti kirjoittaa, että ”Pohjois-Savossa sijaitsee Kelalle kallein kunta” ja että ”suurin osa Kelan etuisuuksista valuu Suomen itärajalle”. Totuushan on kuitenkin, että Kelalle kallein kunta on absoluuttisesti laskettuna Helsinki. Jo yksin Helsinkiin ”valuvilla” asumistuilla (18 miljoonaa euroa kuukaudessa) rahoitettaisiin kaikkien ”paljon Kela etuuksia saavien itärajan kuntien” (Kitee, Tohmajärvi, Ilomantsi, Lieksa, Kuhmo, Suomussalmi, Kuusamo, Salla, Savukoski) saamat kaikki Kela etuudet (17 miljoonaa euroa kuukaudessa). Kelan pelastus ei siis ole asukkaiden pakkosiirto kaupunkikeskuksiin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niin ….. toinen suhtautumistapa olisi se, että olisimme iloisia voidessamme auttaa niin monia, jotka ovat avun tarpeessa, sillä lainmukaisiahan avustukset ovat .

Olli Kankaanpää

Kaiken lisäksi idässä syntyneet ihmiset ovat rumia.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kelan Tilasto- ja tietovarastoryhmän tilastopäällikkö Vesa Ylönen:
"Rautavaara on hyvä esimerkki tästä. Kunnassa sairastetaan eniten Suomessa. Siellä on eläkeläisiä yli 45 prosenttia väestöstä. Työttömänä on joka viides työikäinen."

Minkähän noista kolmesta tekijästä (eläkeikä, sairaus, työttömyys) HS ja Kela katsovat olevan kiinni rautavaaralaisista itsestään? Eli mistä voidaan 'syyttää' Rautavaaran komean korpikunnan asukkaita, hmm?

Ehkä työttömyys on se suurin pahe.. Tuskin ainakaan eliniälleen kukaan mitään mahtaa ja aika vähän voi sairastumistaan poissulkea. Nythän voidaan tiedustella Kelan ja HS:n asiantuntijoilta ja vaikkapa pääkaupungin Vapaavuorelta väestöpoliittisia toimenpide-ehdotuksia, joilla ongelmaväestöä syrjäseuduilla voitaisiin optimoida tai karsia.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Toimittajilta ei vaadita kummoistakaan laskutaitoa, sen saa korvata poliittinen korrektius. Heh.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Otsikon nähtyäni ajattelin täsmälleen samoin kuin Yrjö Eronen. Varsinkin Helsingin asumistuet tuli heti mieleen. Asumistukien myötä Helsingin asukasmäärä ja sen kasvattaminen on kansakunnan riippa.

Tilastoilla ja sopivasti otsikoiden voidaan pelehtiä miten vain. Nostetaanko esiin esim. tuki/asukas vai absoluuttinen kokonaisluku. Mikä silloin on oikea taustamuuttuja tai syyseuraussuhde!

Helsingin päässä on mediaharhauttajien kuoro, esim. HS, Iltasanomat, MTV, muutamat tutkijat kuten Timo Aro, Hypon jengi ym.

Päivä päivältä entistä vähemmän viitsin edes vilkaista tuon mediatemppuilun perään.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Missä muuten on se kuuluisa faktantarkastus kun tällaisilla otsikoilla (siis HS, IS, MTV) revitellään. Ettei vaan olisi totuusmedian kainalossa.

(Kerran yritin mennä faktantarkastajien työpalaveriin. Nopeasti huomasin olevani väärässä seurassa ja häivyin.)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Pitäisköhän kalleutta laskea per henkilö?

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Yrjö,

Siinä Hesarin jutussa oli mainittu että Helsinkäisillä per henkilö summa on 209 muuistaakseni. Eli kyllä siinä on ne isot asumistuet otettu mukaan, mutta tokihan se pitää per henkilö laskea eikä könttäsummana kuten Yrjö näyttää ajattelevan. Järki ja kohtuus väitteissäkin pitäisi säilyttää sekä löytyä.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Meitsille jäänyt epäselväx mix kyseinen HS:n ihan mielenkiintoinen taulukko on herättänyt niin paljon kiukkua. Eihän siinä ole edes mitään uutta tietoa asiaa seuranneille.

Pekka Iiskonmaki

''Ketkä ovat Kelalle kalliita?''

Kelan tehottomuudesta ja vetelyydestä johtuen ovat kaikki asiakkaat sille kalliita per asiakastapahtuma.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sosiaaliturvasta voidaan laskea monta versioita kallein.

Tuo turvahan maksetaan kunnista ja valtion keräämistä veroista,kansalta.

1)-Onko se kallein rikkain ja hyvätuloisin 20% kansasta joka saa myös kaikki etuudet -kelasta.Osan ansiosidonnaisena tulojensa mukaan,tulojen ja pääomien päälle.
2) Vai onko se pienituloisin kansanosa koska heitä on eniten
eläkeläiset,lapset,lapsiperheet,työttömät,opiskelijat yms...

3) vain tuloja saavien osuus työssäkäyvistä.

Euromääräisesti suurimpia tukia saa rikkaat.

Vähiten pienituloiset ja tulottomat työttömät .

Risto Salonen

Samanlaisen kohuotsikon saisi lauseesta "Helsinki on suurin tulonsiirtojen maksaja Suomessa".

Toimituksen poiminnat