Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Tiedettä politiikan puolesta?

Uskomatonta, että nyt löytyy rahaa taloustieteellisen "huippuyksikön" perustamiselle. Eikö olemassa olevilla tiedeyksiköillä olisi potentiaalia kehittyä? Tämä yksikkö perustetaan, jotta saadaan "oikeanlaisia tuloksia". Onko tieteen kanssa mitään tekemistä kun yksikköä perustellaan mm. sillä, että tarvitaan tietoa "kikyn ja soten" tueksi. Tieteellinen kehitys on hukassa, kun hallitus alkaa ohjailla  tutkimuksen suuntaamista. Pelottavaa, kirjoittaisi Orwell.

Sitä paitsi pitää muistaa, että taloustieteissä ei ole kyse mistään eksaktista tieteestä, jossa vallitsevat luonnonlait. Taloustieteissä ja varsinkin taloustieteellisen tiedon käytössä on pitkälti kyse politiikasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Aivan samaa mieltä.

Jos Suomen kehittymiseen haluttaisiin panostaa kunnolla, pitäisi luoda tiede- ja teknologiaministeriö, joka linjaa maan osaamista valtakunnan tasolta asti huomioiden maan resurssit, toimialat, liiketoimintaympäristön ja sisäiset tarpeet. Resource based economy on siihen viittaava ajattelutapa. Se korostaa ekologiaa ja kaiken optimaalista hyödyntämistä jopa tieteen kriteereistä alkaen.

On hölmöä, että Suomi on näennäisesti maailman koulutetuimpia maita, mutta ei ole järjestelmää käyttää tätä valtavaa resurssipotentiaalia mahdollisimmin hyvin, minkä tuottaminen on maksanut kymmeniä miljardeja.

Yrityshautomot ja startupit ovat liian hektinen ja kapea-alainen tapa kehittää maata, akateemisten rekrytointia ja sijoittumista työmarkkinoille. Eikä niissä ole tarpeeksi asiantuntemusta monellekaan alalle.

Tämä "taloustieteen huippuyksikkö" on jonkinlainen uusi propagandatempaus. Joukko sen alan professoreita ovat lähinnä tiedotuspäälliköitä, mutta heidän kokemuksella Suomi ei yhtään liikeideaa koskaan tule saamaan. Siihen tarvittaisiin ihan toisenlaisia ihmisiä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Yrjö Erosen blogikirjoitus on äärettömän osuva. Osuvampi ei voisi olla.

Olennaisinta on se, mitä tieteessä kysytään, kenen ongelmia, kenen määrittelemiä kysymyksiä tutkitaan. Tiede rajataan ja tiede määrittyy näiden kysymysten sisälle. Tällainen "tieteen" ohjailu ja rajaaminen syö uskottavuuden tieteeltä. Se mitä tieteeksi kutsutaan, muuttuu tavallaan edunvalvonnaksi, ikään kuin etujärjestöksi. Tiede hyödyttää niitä jotka määrittelevät tutkittavat kysymykset ja lisäksi tieteentekijöitä itseään. Esimerkiksi 15 uuden professuurin (jos ne oikeasti uusia edes ovat) kustannukseksi arvioidaan kolme miljoonaa vuodessa. Raha maistuu makealta.

Tieteen poliittista ohjailua on Suomessa rakennettu monella tapaa. Suomen Akatemian yhteyteen nikkaroitiin Strategisen tutkimuksen neuvosto. Sen rahoittamat tutkimukset asetetaan valtioneuvostosta käsin enemmän tai vähemmän peitellysti. Tutkimusaiheiden sisältö ei mielikuvituksella häikäise. Tämän neuvoston muuten nikkaroi sama mies joka nyt on puuhaillut tätä uuttakin operaatiota; hän on Sixten Korkman, ei tietenkään yksin vaan yhdessä Hetemäen, Välimäen, Liikasen ym sekä taustajärjestöjensä EVAn ja Etlan kanssa. Suomen Akatemiakin on valtion tulosohjattu virasto, samoin kuin Tekes. Yliopistot alistettiin jo yliopistolailla 2010 liikeäelämän tarpeita palvelemaan. Nyt Grahn-Laasonen ja OKM masinoivat niinsanottua Visiota 2030, jolla tätä yliopistojen ja korkeakoulujen alistamista edelleen jalostetaan.

Jatkan tätä kommenttia ja julkaisen sen erillisenä blogijuttuna Uudessa Suomessa.

Toimituksen poiminnat