Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Soten aikataulu uusiksi

Kuntavaalien jälkeen saamme otsikoihin tiedon sote-uudistuksen aikataulun muutoksista.

Sipilä, Orpo ja Soini tulevat kertomaan, että sote-uudistuksen toteuttamista joudutaan lykkäämään. Lykkäämisen syyksi kolmikko ilmoittaa ict-ratkaisujen keskeneräisyyden. (Ict on suomeksi tieto- ja viestintäteknologia) 

Syynä uudistuksen lykkäämiselle on tietotekniikkakin, mutta todellinen, syvempi syy on sote-uudistuksen epäonnistuminen. Valinnanvapaus (hallituksen esityksen mukaisesti toteutettuna) sekä perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen keskittäminen eivät vaan toimi.

Tämä uutinen tulee jo ennen pääsiäistä, varmuudella ennen vappua.

Jos olen ennustuksessani väärässä, niin se on ikävää suomalaisten kannalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Toivotaan parasta. Siis ettei mene ehdotus läpi. Ihan bordellihan se on. Täynnä reikiä ja yritys rikastuttaa massiivisesti yksityistä terveydenhoitoa ja sen omistajia.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Sote-uudistus puhuttaa, eikä syyttä. Se on iso uudistus. Niin suuri, että edelliset hallitukset eivät sitä saaneet aikaiseksi, puhetta kyllä riitti. Uudistuksen kipein kohta näyttäisi olevan valinnanvapaus.

Valinnanvapaus on toteutuessaan kohta arkea jokaiselle vähävaraisellekin, ja se on ihan oikein. Tähän asti yksityiselle lääkärille on päässyt, mikäli on ollut riittävästi rahaa tilillä. Valinnanvapaus tarjoaa oikeuden vaihtaa sote-palvelun tuottajan laissa määritellyin ehdoin. Palvelun tuottaja ei siis tee päätöstä puolestasi, päätösvalta on sinulla. Voit äänestää jaloillasi, mikäli edellinen palvelun tuottajasi on ollut huono.

Pidän hyvänä, että uudessa järjestelmässä kaikki sote-palveluja tuottavat yhtiöt joutuvat julkistamaan vero- ja taloustietonsa. Toiminnan tulee olla läpinäkyvää ja avointa. Sinä palvelun päättäjänä voit jatkossa valita sellaisen palvelun tuottajan, joka maksaa veronsa Suomeen ja kantaa yhteiskuntavastuunsa työntekijöitään kohtaan.

Tällä hetkellä kunnilla ja valtiolla on jo nyt satoja erilaisia yhtiöitä. Sote-uudistuksen myötä yhtiöitä perustetaan varmuudella lisää ja kilpailutilanteessa kaikkien toimijoiden on oltava samalla lähtöviivalla. Me asiakkaat voimme valita oman maakunnan omistaman yhtiön palvelut. Tämä on sitä valinnanvapautta, sinä itse olet päätöksentekijä.

Julkinen sote-palveluja tuottava yhtiö, joka toimii yksityisen kanssa samoilla pelisäännöillä, on meidän kaikkien etu. Mikäli tuottajien välinen kilpailu on tervettä, se parantaa ja tehostaa myös osaltaan palveluja.

Meidän ei ole mitään syytä pelätä meille kaikille avautuvaa valinnanvapautta tai yhtiötä. Sinä päätät! Päätät myös ensi vuonna omalla äänelläsi tulevan maakuntavaltuuston kokoonpanon. Se johtaa ja valvoo kaikkien sote-palveluiden saatavuutta koko maakunnan alueella. Saamme samalla selkeän vastuunkantajan sote-uudistukselle, koska se ei ole vielä valmis vuonna 2019.

Tällä hetkellä suuret kansainväliset sote-yhtiöt keräävät isoja voittoja ja vievät rahamme veroparatiiseihin. Tätä ei edelliset hallitukset ole pystyneet estämään. Tällaista toimintaa meidän ei enää tulevaisuudessa tarvitse hyväksyä.

Käyttäjän YrjEronen kuva
Yrjö Eronen
Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

En siis missään vaiheessa väitä, että sote-uudistus olisi valmis vielä vuonna 2019. Siinä on vielä paljon tekemistä senkin jälkeen koska tämähän on vuosisadan uudistus. Mutta tämä valinnanvapaus olisi erinomainen asia toteutuessaan. Se on sitten eri asia, miten se esim Rääkkylässä toteutuu.

Käyttäjän YrjEronen kuva
Yrjö Eronen

Minua valinnanvapaudessa eniten huolestuttaa se, että sillä pirstaloidaan terveydenhuolto, sosiaalipuolihan tulee joka tapauksessa jäämään onnettomaan asemaan. Minua ei huolestuta se tuottaako palvelut yksityinen vai julkinen - minua huolestuttaa, että palvelun tuottajilta katoaa ote perustasolle. Vaihtuvilta yhtiöiltä ei voikaan odottaa paikallisten, kaupunginosien, kylien, perheiden, olosuhteiden tuntemusta.

Tähän hallituksen ehdotukseenhan (valinnanvapauslaki luonnokset) liittyy se, että paljon palveluja käyttävät ohjataan maakuntien yhtiöihin. Tämä jos mikä johtaa siihen, että meillä on kahden tasoisia sote-keskuksia: maakuntien yhtiöt heikompiosaisille ja muut paremmalle, terveemmälle väelle.

Toimituksen poiminnat