Sote-uudistus – mikään ei muutu?

Pohjois-Karjalassa käynnistyi Siun sote eli maakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelujen ratkaisu. Maakuntalehdessä näyttävästi 28.12.2016 esitettiin, että ei tässä asiakkaiden kannalta oikeastaan mikään muutu. Miksi sitten uudet organisaatiot ja hirveät kouhotukset, jos mikään ei muka muutu?

Juttua lukiessaan jokainen hyvin tiesi, että eihän se noin ole. Nyt 14.1.2017 voimme lukea samaisesta maakuntalehdestä yhden pienen, mutta todella kuvaavan esimerkin siitä, että paljon tulee muuttumaan. Nyt aluksi yhtenäistetään omaishoitajaksi pääsyn kriteerit yhtenäisiksi kaikissa kunnissa. Joissakin kunnissa kun on päässyt omaishoitajaksi "hyvin väljin perustein", kuten asian ilmaisee Siun soten johtava sosiaalityöntekijä. Kriteereitä tiukennetaan ja tältä osin palvelutasoa asiakkaiden kannalta heikennetään. Pahinta vielä se, että omaishoidon kriteereitä tiukentamalla luodaan kustannusten nousupaineita raskaampiin hoitomuotoihin.

Tietysti olen ennustuksessani väärässä, mutta ennustan, että tämä on vasta alkua Siun sotessa. Sama tulee vielä rankemassa muodossa esille sitten kun sote saadaan "kuntoon" kaikissa 18 maakunnassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu