Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Eläkkeet - etuisuuksia ja tulonsiirtoa?

Talouselämän verkkolehdessä 20.8.2016 EK:n johtava ekonomista Penna Urrila ja STTK:n pääekonomista Ralf Sund kommentoivat Petteri Orpon budjettiesitystä. Molemmilla on yhteinen huoli ”eläkkeiden verotuksen kevennyksestä”.

Urrila on huolissaan siitä, että ”budjetti on tuomassa sadan miljoonan euron kevennyksen myös eläkeläisten verotukseen”. Hänen mukaan tälle ei ole taloudellisia perusteita, koska ”työn ja etuisuuksien verokohtelua pitäisi muuttaa työtä suosivaksi”. Urrilan ajatuksen mukaan eläkeläistenkin pitäisi hakeutua töihin?

Sundin mukaan kevennys olisi pitänyt suunnata palkansaajille, nyt hänen mukaansa ”kevennystä valuu ainakin 100 miljoonaa tulonsiirtojen, lähinnä eläkkeiden verotuksen keventämiseen”,

En ymmärrä näitä ”talousviisaita”. Eiväthän eläkkeet ole mikään etuisuus. Eläkkeethän ovat työllä ansaittuja. Miksi tällaista työllä ansaittua ja rahoitettua tuloa pitää verottaa kovemman asteikon mukaan kuin palkkatuloa? Sundin heitto siitä, että eläkkeet ovat joku tulonsiirto, ei mene minun jakeluun. Eläkkeet on ansaittu työllä, nehän ovat myöhennettyä palkkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Sundin mukaan kevennys olisi pitänyt suunnata palkansaajille, nyt hänen mukaansa ”kevennystä valuu ainakin 100 miljoonaa tulonsiirtojen, lähinnä eläkkeiden verotuksen keventämiseen”,

Kertoisiko joku mikä tuo "veronkevennys" on ?

Jos leikataan 4 Mrd annetaan takaisin 501 milj?
-Terveyspalvelut nousi 30%
-Hammaslääkäri 33%
-Kesämökkien kiinteistövero jopa 45%
-Hoivapalvelut noousi huomattavasti.
-Indeksikorotusten jäädyttäminen -15-19 vie eläkkeistän.13e/kk
-Summien noustessa myös ALV euroissa nousee.

Kun ihan "kansakoulun" Ojalan laskuopin mukaan ei edes vaneerikakkaralla laskettuna tuosta hyödy kuin valtio ja Pörssiyritysten hoivapalvelut.Attendo ja Pihlajalinna ,jolle kunnat on ulkoistanut terv.palvelut.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Eläkkeet ovat tulonsiirto työtätekeviltä eläkeläisille, joten kyllä niitä voi perustellusti kutsua etuuksiksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eläkkeet on myöhennettyä palkkaa.Sen totesi työnantajapuoli jo -50-60 luvun vaihteessa kun eläkkeet siirrettiin eläkeyhtiöihin .
Eläkkeet hillitsevät myös palkankorotuksia .
Aloitin itse työt 16v.Eläkkeeni alettiin laske vasta 22v,kuten kaikilla isollaikäpolvella.
- Olen ansainnut joka euron mitä saan eläkettä.Eikä se siltikään ole suuri koska palvelualalla naisten palkka on pieni.
Nyt nuoret tulevat saamaan takuueläkkeen verran.
Koulussa 20v-25v ,pätkä ja osa-aika töissä,työttöminä.

Veikkaanpa ettei tulevaisuudessa ole eläkkeitä enää ollenkaan . On itse säästettävä kuten USA.
McKinsey USA konsulttifirma -07-10 Vanhasen hallituksen hallitusohjelmat.
edm.muistio-10
muokata ajatuksia
-65v eläkeikä
-hankkia oma eläkevakuutus

Käyttäjän YrjEronen kuva
Yrjö Eronen

Miten niin? Eläkeläiset ovat työuransa aikana maksaneet eläkemaksuja, myös työnantajat ovat maksaneet eläkemaksuja. Ne työnantajat maksuthan olisi voitu vaihtoehtoisesti maksaa silloin työuran aikana palkkana.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Yksinkertaistettuna: Ne maksut menivät silloisille eläkeläisille.

Pieni osa toki rahastoitiinkin, mutta ei niillä kuuhun pääse.

Käyttäjän YrjEronen kuva
Yrjö Eronen

Kyllä rahaistoilla ja niiden tuotoilla tosi pitkälle potkitaan.

anita frisk

Pieni osa? 170 miljardia ei ole millään mittakaavalla pieni. Eläkevakuutusyhtiöt tekevät myös sijoituksillaan miljardivoittoja, luojan kiitos.

Tietenkin maksut menivät silloisille eläkeläisille. Ainahan nämä maksut menevät loogisesti ns. taaksepäin. Nykyiset palkansaajat maksavat edellisen sukupolven eläkkeet, tulevat palkansaajat maksavat taas tämän nykyisen palkansaajapolven eläkkeet jne. Noin yksinkertaistettuna.

Fly me to the moon, mutta ei eläkerahastojen varoilla.

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Työeläkeyhtiöiden sijoitusomaisuus on noin 176 miljardia euroa. Sitä on suurelta osalta kasvatettu nyt eläkkeellä olevien ihmisten maksamilla eläkemaksuilla. Jos ei niillä kuuhun pääse, niin kyllä niillä nykyisille eläkeläisille voi paremman eläkkeen maksaa ilman, että tulevien eläkeläisten eläkkeet vaarantuvat

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #9

Rahastojen purkaminen tasan tarkkaan vaarantaa tulevien eläkeläisten eläkkeet.

Yksi oikeudenmukainen ratkaisu on olemassa - purkaa rahastot kertaheitolla:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214000-o...

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Työntekijöille on annettu ainoastaan lupaus eläkkeistä, joka kertyy tiettyjen kaavojen mukaan. Ansaitut eläkkeet ovat olleet omaisuudensuojan piirissä tähän asti, mutta elinaikakerroin muutti siinäkin tilannetta. Vaikka puhutaan, että eläke on myöhennettyä palkkaa, niin se ei tarkoita, että " Ne työnantajat maksuthan olisi voitu vaihtoehtoisesti maksaa silloin työuran aikana palkkana.".

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko minunkin yrittäjäeläkkeeni ollut tulonsiirtoa eläkkeeseni jonka olen itse maksanut ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun historia kertoo että Kepu kaappasi eläkevarat valtion velkoihin -50-60 luvun vaihteessa (eläkeyhtiöihin juuri tuon takia sini-punan ja eduskunnan päätöksellä)
Eli isonikäpolven vanhempien eläkkeet.
Niin eikö nämä eläkevarat ole silloin isonikäpolven hankkimat?
Kuinka moni niistä on jo poistunut nostamatta kertaakaan eläkettä?

Eläkevaroja ollaan lykkäämässä milloin mihinkin STX Korealaisen konkurssi varustamon rahoittamiseen.Milloin yritysten tukemiseen ym.
Ne ei ole valtion rahoja. Ne on palkansaajien rahoja.
Kepua on aina närästänyt palkansaajien eläkkeet.
Ne riittävät kyllä palkansaajille.
Mutta verot ei riitä takuueläkkeisiin,johtajien lisäeläkkeisiin -60 asti.Luopumistukiin (eläkkeisiin kuten kepu luopumistukea pitää)
eikä riitä mamujen,pakolaisten,työttömien eläkkeisiin.

SE mitä niille on aikomus tehdä on sama kuin Veteraanien rahat.Mihin ne on tarkoitus käyttää kun veteraaneja on enää kourallinen eikä niitä käytetä edm.hyväksi.

anita frisk

Nykyään vastakkainasettelu on muotia. Palkansaajat, eläkeläiset, lapsiperheet, maahanmuuttajat, opiskelijat. Työeläkkeet ovat joko "etuuksia" tai "sosiaaliturvaa". Entinen kansaneläke, nykyisin takuueläke on etuus ja sosiaaliturva. Lähes 800 euron takuueläkkeeseen on oikeutettu, vaikkei koskaan olisi verotettua palkkatyötä päivääkään tehnyt. Jos tuon saisi joka tapauksessa tekemättä mitään, niin työllä ansaittu eläkehän on vain se mikä ylittää tuon summan. Näinkin voi asioita tarkastella.

Ralf Sundin huoli eläkeläisten mahdollisista veronkevennyksistä on muuten aika huvittava kun muistaa hänen taustansa vasemmistoliiton puoluesihteerinä ja tietenkin silloin köyhien ml. eläkeläisten asialla. Nykyisin siis STTKn pääekonomistina. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Taistelulaulut ovat tainneet jäädä vähän vähemmälle. Tympeää takinkääntöä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On käsittämätöntä, jos Ralf Sund on todella sitä mieltä, että eläkeläisiä olisi verotettava ankarammin kuin työntekijöitä. Eläke on jälkikäteen maksettavaa palkkaa. On huomattava, että eläke on alun perin vain runsas puolet palkasta. Ja vuodesta 1996 lähtien on noudatettu ns. taitettua indeksiä. Se tarkoittaa sitä, että eläkkeet ovat vuodesta vuoteen jääneet jälkeen vastaavista palkoista. Pienimmillä eläkkeillä käpristelevät ovat pudonneet pöydän äärestä pöydän alle. He eivät voi enää maksaa veroja ja ovat siirtyneet leipäjonoihin ja sossuun. Samaan aikaan keskituloiset eläkeläiset ovat kovaa kyytiä vajonneet vähävaraisten joukkoon.

Eläkerahastoissa kerta kaikkiaan on runsaasti rahaa. Eläkkeiden maksamiseen ei siis tarivta valtion budjettivaroja. Eläkeläiset ovat suurelta osin heikkotuloisia, joten he kantavat tulonsa ruokakauppaan, maksavat korkeaa Alvia ja nostavat kotimaista kulutusta.

Sitä paitsi monet eläkeläiset joutuvat maksamaan työttömiksi jääneiden lastensa kustannuksia.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212272...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eläkkeiden verokevennyksen voi aloittaa poistamalla ylimääräisen 6 % raippaveron, jonka joutuu maksamaan 3750 euroa kuukaudessa ylimenevästä osasta eläkettään.

Toimituksen poiminnat