Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Alipalkalla töihin?

Viimepäivinä, nyt eletään elokuun puoltaväliä 2016, on mm. Helsingin Sanomien mielipidesivuilla virinnyt keskustelu nuorten työntekijöiden palkoista. Kansanedustaja Ben Zyskowicz ehdotti, että nuoria pitäisi saada palkata töihin niin pienellä palkalla, jolla ei edes teoriassa voi tulla toimeen ja sosiaaliturvalla huolehdittaisiin sitten nuoren elanto. Asiassa on vähintään kaksi tosi isoa periaatteellista epäkohtaa. Eikö ole ihmisarvoa alentavaa, jos jo lähtökohtana on sellaisen työn tekeminen, jota tekemällä et voi elättää itseäsi ja olet tukien armoilla? Eikö ole taloutta rappeuttavaa teetättää työtä niin alhaisella palkalla, ettei sen tekijä tule palkallaan toimeen, eikö tällöin työn teetättäjä maksata osan palkkakuluistaan yhteiskunnalla? Tulisi kalliiksi tämän muotoinen yritystuki tai mikä taho nyt työnteettäjänä olisikin

En jaksa oikein ymmärtää sitäkään jatkuvaa jargonia, että työnteminen on aina parempi vaihtoehto kuin työttömyys. Ainakaan Ben Zyskowiczin ehdottama alipalkatun työn tekeminen ei olisi. Tuollaiseen ”orjatyöhön” joutuneella ei ole enää edes toivoa paremmasta, työttömällä on monesti vielä edes toivoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Nykyisessä talousjärjestelmässä orjatyötä käyttävät yhdistykset ja yritykset käytännössä rahoittavat toimintansa menestyneiltä yrityksiltä ja hyvätuloisilta kansalaisilta perityillä veroilla sekä valtion ottamilla lainoilla. Kyseessä on omituinen tulonsiirto normaalitaloudelta tempputyöllistämismaailmaan, jossa tuottava työ jo käsitteenä on kirosana. Tosin mikään nykyisen talousjärjestelmän varaan rakentunut vaihtoehto ei olisi sen parempi, koko talousjärjestelmä on pakko uudistaa.

Pekka Pylkkönen

Olipas päätön kirjoitus. Tälläiseen työttömyyteen ei kerta kaikkiaan ole varaa jos halutaan pitää huolta niistä jotka eivät siihen itse pysty.

Mikään ei tule kalliimmaksi kuin työttömyys. Työtön ei tuota edes osaa kulutuksestaan ja menettää vielä terveytensäkin nopeasti. Esittämäsi asenne jossa työttömyys on parempi kuin se että tienaa edes vähän ei kuulu hyvinvointivaltioon.

Ja muutenkin logiikkasi on täysin metsässä. Nimenomaan töitä tekemällä se urakehityskin menee eteenpäin. Työttömänä vain taaksepäin.

Käyttäjän YrjEronen kuva
Yrjö Eronen

Tarkoituksella kärjistin. Toki uskon työhön, mutta joku mielekkyys ja tarkoitus tulee työllä olla. Mielestäni lähtökohdaksi ei saa ottaa alipalkattuja työmarkkinoita. Jotain muita ratkaisuja pitää löytää

Juhani Nurminen

Tarkoituksella kärjistän:
"Tämän blogin kommentit julkaistaan vasta kun ne on hyväksytty."

Hyväksyt vain oikeanlaiset kommentit - no joo, ookoo.

Kimmo Hellstr

Olipas päätön vastaus. Tosiasia on se että työtä ei enää riitä kaikille, ainakaan jos se jaetaan nykyisen järjestelmän keinoin. Automaatio ja muu tekniikan tuoma tehokkkuus syö työpaikat. Nyt pitäisi olla käynnissä mittavat keskustelut siitä, millaiseen toimeentuloon ihmisellä on oikeus ilman työtä, jos mihinkään. Ja miten saada mielekästä tekemistä niille joille ei löydy työtä nykyisiltä markkinoilta.
( esimerkiksi kuljetusala tulee automatisoitumaan muutamana seuraavaan vuosikymmenenä, itse veikkaisin 5-10 vuotta niin melkein kaikki työpaikata on kadonnu. Mistä keksitään töitä 50 000 työttömäksi jäävälle, kun jo ennestään on työttömiä on yli kolmesataatuhatta?)

Toimituksen poiminnat