Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Kenet MTK haluaa erottaa

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi pe 29.4.2016 seuraavasti:

MTK:n ja ministeri Tiilikaisen tuuletuskokous vahvisti luottamusta. MTK:n johtokunta ei vaadi Maaseutuviraston ylijohtajan eroa.

Pakko kysyä:

Mistä lähtien etujärjestöt ovat alkaneet vaatia valtion toimivaltaisten viranhaltijoiden eroa. MTK on käsittääkseni ensimmäinen etujärjestö, joka on tällaisen suoranaisen erotusvaatimuksen toimivaltaista viranhaltijaa kohtaan esittänyt. Ymmärrän todellisten viljelijöiden tuskan tuen viivästymisestä, mutta ei se saa johtaa ylilyönteihin. Ajatelkaapa, jos joku muu edunvalvonta-taho olisi esittänyt viranhaltijakohtaisia erottamisvaatimuksia. Anteeksi vaan MTK – arvostan toimintaanne, mutta jotain rajaa.

Selitys siihen, että miksi käytän nimitystä ”todellisten viljelijöiden” on se, että: suurimpia maataloustukia saavat Suomessa ovat nimeltään mallia ”valio, maaseudun sivistysliitto, antti herlin, björn wahlroos”. Näillä nimillä nyt luulisi olevan vähän aikaa varaa odotellakin tukiaisia, eikä lähteä erojuhliin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Eero Mattila

Niin mielenkiintoinen kysymys. Tarvitseeko virkamiehien noudattaa niitä lakeja joiden noudattamista he itse valvovat. Hallintoalamaisia rangaistaan lain ja säädöksien rikkomisesta...

- Onko hallinto-oikeuden nykyinen tehtävä vain käytännössä virkamiesten laittomuuksien peittely?

- Huomionarvosta on se, ettei muissa EU-maissa ole vastaavia maksatusongelmia. Virkamiesten osaamattomuus on ihan kotimainen ongelma, josta ei voi eu:ta syytellä.

Eero Mattila

Oikeasti Mavin pääjohtaja on vain yksi monista poliittisista virkanimityksistä Suomessa. Ihminen on valittu virkaan ilman todellista pätevyyttä ja vaikka jo vuosien ajan pätemättömyys on tullut selväksi käytännön työssä häntä ei ilmeisesti voi erottaa. Suomessa poliittinen nimitys tarkoittaa koskemattomuutta.
- Vastaavia nimityksiä on kaikilla hallinnon aloilla. Poliittiset broilerit johtavat paitsi maatalousvirastoa myös sosiaali- ja terveysalan valvontavirastoa, liikennevirastoa, ympäristövirastoa, elintarvikevirastoa, maahanmuuttovirastoa...
- Talvivaaran kaltainen katastrofi ei olisi mahdollinen jos virastoissa olisi ammattitaitoisia ihmisiä. Toistaiseksi politiikka ja puolueiden valta on tärkeämpää kuin asianmukainen viranhoito.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Mistä lähtien yhden johtokunnan jäsenen mielipide on yhtä kuin koko järjestönmielipide?

Ehkä olen kehno käyttämään etsintä työkaluja mutta itse en mistään löytänyt että MTK järjestönä olisi vaatinut Mavin ylijohtajan eroa.

Toimituksen poiminnat