Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Luottoluokittajatko uudistavat?

”Meillä on nyt lisää ulkoista painetta löytää ratkaisuja”, sanoo Sipilä.

”Se on merkki siitä, että meitä ulkopuolelta arvioivat ovat alkaneet menettää uskoaan Suomen kykyyn uudistua”, kirjoittaa Stubb kirjeessään suomalaisille (kirje, joka tosin oli twiitti vain).

”Tämän tietävät meidän lisäksemme myös ulkomaiset luottoluokittajat”, kertoi Soini ja sanoi, ettei Suomi kestä viime vuosien kaltaista taloudenpitoa.

Nämä uutisotsikot luottoluokitusmuutoksesta pistävät miettimään kuka oikeastaan päättää meidän politiikastamme. Markkinoiden luottoluokituslaitoksetko? Miten ne luottolaitokset arvioivat kykyämme uudistua? Kuka niille tiedot antaa maamme tilanteesta? Veikkaan, että kulloisetkin vallanpitäjät omien toiveidensa mukaisesti. (Samoin kuin OECD:lle, jonka raportit ovat toistoa Suomen talouseliitin puheenvuoroista).

Mitä uudistumisella tarkoitetaan? Sanoisivat edellä mainitut ministeritkin suoraan, että luottolaitosten kaipaamat uudistukset eivät tarkoita uusia toimintatapoja, uusia tuotteita, uusia palvelukonsepteja eikä vastaavia todellisia kehitysloikkia. Luottolaitokset tarkoittavat, taitavat ministeritkin tarkoittaa, uudistuksilla alennuksia palkkoihin, lyhennyksiä lomiin, leikkauksia sosiaalietuuksiin, pidempiä työaikoja, joustoja isäntien ehdoilla jne. Jos jotain muuta tarkoittavat niin ilmoittakoot minulle ymmärtämättömälle.

Vielä lisäksi. Voisiko joku asioista tietävä kertoa, onko muita maita, joissa ministerit vetoavat luottolaitoksiin ja ulkoisiin tahoihin (mm. OECD) niin usein ja voimallisesti kuin meidän ministerimme?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

”Meillä on nyt lisää ulkoista painetta löytää ratkaisuja”, sanoo Sipilä."

Sipilä tarjoaa samaa lääkettä kuin Troikka Kreikalle, säästämistä ja leikkaamista kaikesta muusta paitsi veronkierrosta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Maailmassa toimii tasan kolme luottoluokituslaitosta. Kaikki ne ovat Yhdysvalloissa. Lainan liikkeelle laskeva valtio maksaa luokituslaitokselle luokituksesta ja myöhemmistä luokituksista, eivät luokituksia tutkivat sijoittajat. Kaikkien näiden yksityisten laitosten toimia ovat tutkineet yhdysvaltalaiset syyttäjänvirastot ja Yhdysvaltain oikeusministeriö. Vuonna 2015 Standard & Poor's joutui maksamaan USD 1,37 miljardia "sovinnosta" (=sakko), Moody's -tutkinta ei ole vielä päättynyt. Rahalla saa näiltä laitoksilta kaikenlaista ulkoista painetta...

Janne Hellström

Laitetaanpa veljeni linkitys tännekin:

Luottolukitukset on mielipiteitä, joihin ilmeisesti vaikuttaa suuresti tilaajan toiveet, vähemmän tiede ja todellisuus. 2008 kriisi johtui pitkälti luottoluokittajien roskalainoille antamista AAA luokituksista. Nyt Suomessa yritetään tehdä politiikkaa vedoten jonkun epäluotettavan tahon mielipiteisiin. Jos Stubb&co ei ole ite tilannu uutta luokitusta, niin ainakin on sitä toivonu.

"Credit ratings, as opinions on relative ranking of vulnerability to default, do not imply or convey a specific statistical probability of default...Credit ratings are opinions on relative credit quality and not a predictive measure of specific default probability...Ratings are opinions based on all information known to Fitch...Users of Fitch's ratings should understand that neither an enhanced factual investigation nor any third-party verification can ensure that all of the information Fitch relies on in connection with a rating will be accurate and complete."

https://www.fitchratings.com/site/fitch-home/defin...

Toimituksen poiminnat