Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Kuntarakenneuudistuksen näkee Tarastikin

Lauri Tarasti on puhunut kokoomuksen puheenjohtajapäivillä 5.3.2016. Hän on siellä ehdottanut mm. että, maakuntiin rinnastettaisiin kolme kaupunkikuntaa – nimittäin Helsinki, Espoo ja Vantaa. Saattaisi olla järkevääkin.

Mutta vielä isompi asia on Tarastin maininta, että hän sanoi pohtineensa raporttia tehdessään, että suuri aluehallinto-ja soteuudistus on myös kuntauudistus. (näin Kuntalehden verkkosivujen mukaan). Tämähän on ollut itsestään selvää, mutta syystä tai toisesta asia ei ole julkisuudessa noussut esiin. Halutaan viedä kuntarakenneuuditus läpi sammutetuin lyhdyin?

Kirjoitin asiasta 3.1.2016 Helsingin Sanomien mielipidesivuilla seuraavasti: ”Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (HS 2.1.) todettiin, että kunnat ovat muutoksen edessä. Paljon puhutun itsehallintoalueiden muodostamisen arvioidaan muuttavan kuntien asemaa perusteellisesti.

Minä ihmettelen, miksi julkisessa keskustelussa ei kiinnitetä huomiota siihen, että tämä itsehallintoalueiden muodostaminen on historiallisen suuri kuntarakenneuudistus. Asiaa piilotellaan. Edes Henna Virkkusen (kok) aikaiset karttaharjoitukset eivät menneet ihan näin pitkälle. Pian meillä on 18 kuntaa, ja ministeri Alexander Stubbin (kok) mainostaman ”evoluutiolausekkeen” perusteella niiden määrää voidaan vähentää vielä jatkossakin.

Mutta mikäpä siinä. Kuntien historiallinen tehtävä on ollut huolehtia köyhistä, kouluista ja kirjastoista. Kukapa niistä jaksaa nykypäivänä huolta kanta."

Samaan asiaan on kiinittänyt huomiota myös kuntajohtajien puheenjohtaja Heidi Rämö.

Milloinkahan ”media” näkee missä menemme kuntauudistuksessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Milloin media näkee?
Jaa-a. Hyvä kysymys.
Minä kitisin uudistuksesta helmikuussa
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

Välillä tulee sellainen olo, että tämä hallitus on uudistuksensa kanssa vielä enemmän "pihalla" kuin mitä edellinen.

Käyttäjän YrjEronen kuva
Yrjö Eronen

Marjatta! Luin kirjoituksesi: perusteltu hyvä kirjoitus.

Toimituksen poiminnat