Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Luovutaan sotesta

Luovutaan koko sotesta

Sote uudistusta on kyhnätty kohta kymmenen vuotta. Siihen on laitettu niin paljon työtä, että vastaavalla olisi jossain hyödyllisessä toimessa saatu paljon hyvää aikaan.

Sotehan on alun perin alkemiaa. Siinä yritetään yhdistää, integroida niin kuin hieno termi kuuluu, toisiinsa yhteensopimattomia asioita:

  1. Erityisen syvää lääketieteellistä osaamista vaativa erikoissairaanhoito, jota ihminen tarvitsee korkeintaan muutaman kerran elämässään.

  2. Erityisen hyvää palvelu- ja ihmisosaamista vaativa perusterveydenhoito ja sosiaalityö, jota tarvitsee väestöstä jokainen jossakin muodossa lähes päivittäin.

Ikävintä, että kaikissa tähänasti suunnitelluissa malleissa tuo integrointi halutaan tehdä erikoissairaanhoidon ehdoin.

Lopetetaan sote-vouhotus. Järjestetään erikoissairaanhoito valtakunnallisesti. Pidetään perusterveys ja sosiaalitoimi siellä missä köyhien, koulujen ja kirjastojen asiat on ennenkin hoidettu eli kunnissa. Paluu kunnanlääkärijärjestelmään ei olisi ollenkaan huono vaihtoehto.

Soteahan on perustelu sillä, että pääsee terveyskeskukseen tai erikoissairaanhoitoon. Keskeisintä kuitenkin olisivat toimet, joilla turvataan, että sinne terveyskeskukseen ja erikoissairaanhoitoon ei joudu, muuta kuin poikkeustilanteissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat