Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Sairastuminen loppuu hallituksen päätöksellä?

Sairastuminen loppuu hallituksen päätöksellä?

Helsingin Sanomat oikein pääkirjoituksessaan (Aseita hallitukselle - 13.9.2015) moitiskelee sitä, että ammattiliitot palkkatulolaskelmissaan ottavat huomioon keskimääräiset sairausajat. Helsingin Sanomat katsoo, että näin työntekijät pitävät sairausaikaa jonain saavutettuna etuna.

Mutta eihän näin ole. Se nyt vaan on biologinen ja lääketieteellinen tosia-asia, että ihmiset silloin tällöin sairastuvat. Sairaudet eivät lopu hallituksen päätöksellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Jos jotain valoa tunnelin päässä pitää nähdä, niin ehkä tämä nyt sitten viimeistään alkaa kannustamaan suomalaisia pitämään niitä sairaslomiaan. Ei kettuillakseen työnantajalle, vaan suojellakseen työkavereitaan.

Suomessa pidettiin vuonna 2000 puolet Saksan ja kolmannes Slovakian ja Ruotsin sairaslomista. Saksassa on muuten parhaat edut sairalomilla.

Nyt kun työnantajalla ei pitäisi olla enää mitään moitittavaa. Heti kun alkaa tuntua influenssalta, takapuoli penkkiin ja teetä nokan alle. Jos haluaa voisi asian ajatella myös passiivisena lakkona.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Hesarin pääkirjoitus kertoi sairauspoissaolojen määräksi 5,8 prosenttia säännöllisestä työajasta, mikä tarkoittaa 14 työpäivää. Sinä väität, että tämä on kolmannes Slovakian ja Ruotsin sairaslomista. Slovakian ja Ruotsin sairaslomien määrä siis olisi 42 vuorokautta vuodessa. Luku vaikuttaa vähän epäuskottavalta ellei perustaksi löydy jostakin luotettavaa tilastoa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Oskari Seppänen

Julkinen sektori ja yksityiset työnantajat maksavat 3,6 miljardia sairausajan palkkaa vuodessa. Julkisen sektorin saurausajan palkan maksavat veronmaksajat. Siis me kaikki suomalaiset. Yksityisten sairausajan palkan maksavat asiakaat tuotteiden hinnassa.

Minusta on varsin kohtuullista, että työntekijä osallistuu omalta osaltaan talkoisiin ja kantaa sairaudestaan itse yhden päivän taakan.

Sitten täällä tulkitaan yleisesti, että työntekijät joutuvat menemään sairaina töihin. Eivät joudu. Kuka on niin määrännyt ? Sairaana ollaan kotona ja hoidetaan se flunssa pois.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

En muista reilun 15 vuoden työurani aikana olleeni sairaudentakia kertaakaan töistä poissa.
Enkä edes kovin sairaana ole töihin joutunut menemään.
No saattaapa vähän vaikuttaa asiaan, että olen yrittäjä.
Kyllä se joskus saattaa hivenen olla asenteesta kiinni, jääkö sänkyyn makaamaan.
Ole jopa kuullut huhun tapauksesta, jossa on oltu sairauden verukkeella terveenä poissa töistä täydellä palkalla. Mutta tuskimpa pitää paikkansa :) sehän olisi työnantajalta päivän palkan varastamista.

En kyllä ylipäätään oikeen ymmärrä, miksi työnantajan pitää maksaa työntekijän sairastamisesta palkkaa.

Toimituksen poiminnat