Yrjö Eronen Paikallishallinnon puolesta

Kaupungistuminen - luonnonlaki?

Kaupungistumishankkeet Suomen viennin vetureiksi?

Mielenkiinnolla kuuntelin 2.9.2015 A-studiota. Asiantuntijat keskustelivat hallituksen biotalouden kärkihankkeista. Mielenkiintoa lisäsi tietysti se, että keskustellaan kärkihankkeista, joita ei vielä millään tavoin ole operationaalistettu eli määritelty siten, että ne sidottaisiin käytännön todellisuuteen. Hyvinhän asiantuntijat roolinsa kuitenkin hoitivat. Puhetta riitti. Oliko sillä sitten yhteyttä käytäntöön. Onkin eri asia.

Varsinaisen tajunnan räjäytyksen aiheutti Sitran johtaja Maria Pantsar. Hänen mielestään hallituksen olisi pitänyt luoda ratkaisuja megahaasteisiin, joista yksi hänen mukaansa maailman mitassa on kaupungistuminen. Sitran edustaja esitti, että hallituksen olisi pitänyt nostaa kaupungistumishankkeet kärkihankkeeksi ja viedä ne maailman kasvaville markkinoille.

Kaupungistuminenko Suomen vahvuus ja erityisosaamisalue? Kaupungistuminenko meidän vientinyrkkimme? Maailmassa on hieman yli 500 kaupunkia, joissa väkimäärä on suurempi kuin Helsingin, Vantaan ja Espoon yhteinen, eikä sijoitus paljoa nouse vaikka Kauniaisenkin väki kelpuutettaisiin mukaan. Koko Suomen väki yhteen kaupunkiin keskitettynä riittäisi sekin vain sijalle n. 60 maailman todellisten suurkaupunkien joukossa.

Kaupungistumiskehitystä pidetään nykyisin, jopa sivistyneissä piireissä, luonnonlakina, jonka toteutumista pitäsi vielä tukea ja vauhdittaa. Kysehän on kuitenkin kehityksestä, joka aikaansaadaan poliittisilla ja taloudellisilla ratkaisuilla. Sellaisten ratkaisut eivät ole Suomen eduksi.

Keskittymiskehitystä on kritisoitu aiemminkin. Osuvin kritiikki on vuodelta 1760.

Laurence Sterne kirjassaan Tristram Shandy (suomennos Kersti Juva) kiteyttää näin:

”Rahan ja ihmisten virta kohti metropolia milloin missäkin turhanaikaisissa asioissa – oli käynyt niin vuolaaksi – että se alkoi olla vaaraksi kansalaisten oikeuksille – häntä ei suinkaan miellyttänyt sana virta – hänen mielimetaforansa oli tauti, ja hän kehitteli kuvan täydelliseksi allegoriaksi sanomalla, että kansallisen ruumiin laita oli täysin kuin luonnollisen ruumiin: jos veri ja elonhenget pyrkivät kohti päätä nopeammin kuin pääsevät sieltä taas alas niin seurauksena saattoi olla vain verenkierron tukkeutuminen, joka molemmissa tapauksissa johti kuolemaan”.

Voiko tuon paremmin ilmaista, että koko ruumiin, koko maan elinvoimaisena pitäminen on mitä elintärkeintä. Jos kaiken tungemme ”metropoliin” (jollaista Suomeen ei oikeasti edes saada), se johtaa pahanlaatuiseen tukkeutumiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Autoteollisuuden romehdettua Detroitissa taloja puretaan ja pihoja raivataan pelloiksi. Jos Suomen talouden suunta ei muutu, kohta myös täällä maanviljely alkaa kiinnostaa ihan uudella tavalla. Siis, kaupungistuminen ei välttämättä ole pysyvä trendi.

Toimituksen poiminnat